Шкафове за баня от дърво

Дървото като материал за шкафове за баня

Дървото активно абсорбира течност, поради което с течение на времето губи първоначалния си вид. Това не важи за скъпите видове (ясен, дъб, венге, тик), но бюджетните (бор, бук, бреза) бързо се унищожават от влага. Редица производители решават проблема, като внимателно изсушават евтин материал и го обработват с грунд, изсушаващо масло, лак или боя. Това обаче увеличава цената на тези шкафове за баня и също така прави дизайна по-тежък.

Ако искате да поставите дървени мебели в банята, трябва да поискате от продавача сертификат за качество на продукта. Трябва да посочи производителя, страната на доставка на суровините, списъка на използваните защитни материали, метода на повърхностна обработка и друга полезна информация.

По принцип повечето шкафове за баня от масив са трудни за намиране – повечето артикули са от МДФ, като само лицевата част е покрита с дърво. Дори ако слушалките са с добро качество, препоръчително е да ги инсталирате само в просторни бани (от 15 кв. М), където се осигурява постоянна циркулация на въздуха и влажността не надвишава 75%.

МДФ фазерни плоскости

Много популярен материал през 21 век, който се използва активно от производителите на бюджетни и луксозни мебели. MDF служи като основа за тялото, плотовете и се използва активно при декориране или декориране на фасадата на шкафове. За да се предпази от влага, VDS е покрит, импрегниран със специални съединения, а за основата е избран водоустойчив материал.

Компактните MDF мебели за малки пространства, за бани, трябва да се обработват особено внимателно – експлоатационният им живот зависи пряко от това.

Това се случва така:

  • върху плочата се нанася полиуретанов грунд;
  • след изсъхване MDF се обработва с няколко слоя лъскав емайл;
  • детайлът се изсушава с ултравиолетова светлина, за да се създаде идеално равна повърхност.

MDF плоскостите не могат да се нарекат най-евтиният вариант, но те се използват активно от дизайнерите за реализиране на смели проекти за създаване на къдрави мебели.

Фурнировани мебели за баня

Фурнирът действа като декоративно покритие, което предпазва основния материал от негативни влияния. Подобно на MDF, отвън е покрит със защитни материали – разтвори, лепила, лакове.

Фурнирът е не толкова практичен, колкото естетичен – той придава ефектен външен вид на мебелите, имитиращи скъпи дървета (венге, дъб, череша, орех). Може да наподобява и естествен камък или кожа, което е привлекателно за ценителите на уникален интериор.