Черен бъз бъзак билка

Черен бъз и бъзак билка полезна информация от нас как да я разпознавате, събирате и лекувате.

Черен бъз

Черният Бъз или така наречения още „български Жен Шен“ се причислява към една от групите на едни от най-лековитите „суперплодове“. Латинското му наименование е Sambuscus nigra. Използва се в медицината от стотици години. През последните петдесет години са проведени над 1000 лабораторни изследвания целящи да се разберат и докажат всички лечебни свойства на Черния Бъз.

Някои от първите получени резултати показват голям положителен ефект от употребата на лечебната билка. Установено е, че Черния бъз има мощен контрол над телесното тегло. Това се дължи на неговият силен диуретичен ефект. Други резултати от изследванията показват и силното му имуностимулиращо, имуномодулиращо и голямото противовирусно въздействие. Също така е доказано, че билката Черен бъз има много силен и положителен ефект върху сърдечно съдовата система – като я подкрепя много мощно. Също така е известна и противоракова му активност.

Черен бъз плодове

Индианците наричали Черния бъз „Здравоносеща природна аптека“. Те са го използвали от векове, най-вече заради голямото разнообразие на активните вещества, които се съдържат в:

 • обвивката;
 • сърцевината;
 • семената

на много тъмно оцветените плодове.

Плодовете имат доста кисело-стипчив вкус. Притежават изключително полезни хранителни качества както и много високо съдържание на биологично активни нутриенти. Те са изключително богати на:

 • полифеноли;
 • разтворими фибри;
 • фитохимикали;
 • витамини;
 • минерали;
 • витамин C в огромни количества;
 • витамини от B група.

Черен бъз описание

Черният бъз е дърво или силно разклонен храст. Те могат да достигнат височина до 3 метра. Много рядко се намират и екземпляри, които се извисявт на височина до 9-10 метра. Имат много добре развити коренови системи.

Черен бъз бъзак билка дърво
Черен бъз бъзак билка дърво

Черен бъз лечебни свойства

Всички части на Черния бъз или бъзака притежават лечебни свойства. Корените му се използват под формата на отвара. От плодовете може да се направят настойки. От листата му също се приготвя отвара или да се използват външно, чрез налагане под формата на лапи. От цветовете му се правят запарки или чайове.

Плодовете му също са много богати и на антицианови съединения, които подпомагат за пълното неутрализиране на свободните радикали. Притежават много и ценни микроелементи и витамини, които при правилно изсушаване и съхранение, може да се запазят до голяма степен.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да знаете, че при брането трябва да се събират само и единствено тъмноузрелите плодове. Те се сушат на сянка и на максимално проветриво място. ВНИМАНИЕ!!! Зелени или неузрели плодове са силно отровни!!! За да бъдат годни за употребата плодовете на Черния бъз или бъзака трябва да са напълно изсушени или пък да са минали задължителна термична обработка.

 

Черен бъз бъзак билка узрял плод
Черен бъз бъзак билка узрял плод

Пресните плодове на Черния бъз или бъзака лекуват успешно:

 • Хепатит;
 • Язва;
 • ревматизъм;
 • възпаления на нервите водещи до болки в кръста и ставите.

Сокът от билката е много полезен и лековит. Може да се използва при захарна болест и заболявания на бъбреците.

След направени клинични изследвания е доказано, че притежават много полезни качества, които са много значими, че плодчета се използват и за допълващо средство за лечение на редица видове туморни заболявания.

Снимки на Черния бъз или бъзака може да намерите разбира се в Google.bg

Полезно и интересно видео за Черен бъз бъзак, може да видите в Youtube – EatTheWeeds: Episode 29: Elderberries

Още полезна информация за това как да използвате билки, плодове и дарове от природата, може да намерите в нашите категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *