Детско килимче – начини на почистване

Защо е необходимо детско килимче за пълзене за стаята?

Когато бебето започне да прави първите си пътешествия самостоятелно, е време да помислите за закупуване на детско килимче за пълзене на детето. Колкото и удобен и топъл да е подът, деликатните крачета и ръчички не могат без допълнителна грижа и защита.

Съществува мнение, че закупуването на детски килим е само загуба на пари. В крайна сметка едно дете може да се движи и по обикновен килим, защото и той му осигурява да му е топло и меко.

Обаче това е заблуда, защото килимите, които са в къщата, дори и да са нови, те са силни прахоуловители. Освен това в тях заедно с праховите частици се натрупват микроби и мръсотия, дори и най-добрата прахосмукачка няма да може да го почисти напълно и докрай.

Почистване на килима

Забележка! Само редовна дезинфекция, която може да се извършва в химическо чистене, ще отговори на изискванията за безопасност на бебешка постелка за игра и пълзене. В крайна сметка в него могат да живеят буболечки. Ако няма възможност за редовна дезинфекция, тогава трябва да погледнете по-отблизо килима за детски игри.

Защо малките дечица не трябва да пълзят по пода?

Решението за премахване на килими: оставете бебето да пълзи където си иска не е най-добрият вариант, защото дори най-добрият под е изпълнен с опасности:

  • Плочките са най-опасната повърхност за детски игри. Детето може да падне и да си удари главата. Освен това плочките са студени и неудобни за игра.
  • Паркетна дъска. Може да се надуе от влага и бебето ще пълзи голи ръчички и крачета или с боди. Освен това рискът от каране на треска.
  • Линолеумът е практичен вариант. Но само ако е естествен и има мек субстрат и висококачествена топлоизолация.
  • Ламинираният паркет е удобен и практичен за родителите, но е хлъзгав за бебето, а също така не понася влага, както паркета.

За да предпазите бебето от настинки, когато седите на студен под, си струва да концентрирате игрите върху специално предназначен за него детски килим.