Акумулатори Li Ion предимства и недостатъци

Акумулатори Li Ion предимства и недостатъци, полезна информация от експертите по акумулатори и правилната им поддръжка.

Акумулатори Li Ion

Предимства

Разработката на литиево- йонната технология започва през 1992 година, а тази на новите ламинирани литиево- йонни батерии през 2000- та. Основните предимства на този вид батерии са нулевите вредни емисии, безвредните съставни компоненти, много бързо зареждане, не се нуждаят от поддържка, по- висока мощност и др. Впечатляващи са и живота на батериите, както и техните уникални компактни размери.

Имат висока плътност на ел. енергия,нисък саморазряд (около 5%-8% на месец), могат да бъдат направени в различни форми и размери за да бъдат подходящи за устройствата които захранват.Li-Ion батерии в много от случаите са много по-леки от подобни вторични батерии. Ключовото предимство при използването им е високото напрежение на отворената верига , което може да се получи за разлика от другите видове батерии като NiMH , NiCd , киселинни акумулаторни батерии. Липса на памет-ефект, неангажираща експлоатация (не е нужно да чакаме пълното изтощение на батерията) , както и сравнително дълъг живот (при обикновените батерии и правилна експлоатация около 2 год.)

Акумулатори Li Ion Недостатъци

Основния недостатък при литиево-йонните батерии, който не е достатъчно добре публично изяснен е, че животът на батерията зависи от датата на производството й, а не само от броя от зарежданията. Това означава, че батерия с по- стара дата на производство  няма да издържи толкова, колкото батерия по-ново производство,както не е при другите батерии. При 100 % заредена батерия при съхранение над 25о С през по-голямата част от времето, батерията губи от производителността си около 20 % на година. При различна температура се получава различна загуба на капацитет – при 0о С ~ 6% , 25о С ~ 20%, при 40о С ~ 45%. Когато зарядът на батерията се подържа в границата 40 % – 60 % стойностите се променят на 2% , 4%, 15% за съответно 0о С, 25о С, 40о С.

Енергийна загуба
Температура40% заряд100% заряд
0 °C (32 °F)2% загуба за 1 год.6%  загуба за 1 год.
25 °C (77 °F)4%  загуба за 1 год.20%  загуба за 1 год.
40 °C (104 °F)15%  загуба за 1 год.35%  загуба за 1 год.
60 °C (140 °F)25%  загуба за 1 год.40%  загуба за 3 месеца
Източник: BatteryUniversity.com

При напълно изтощение на батерията се достига до случаи, когато е необходимо твърде много време за презареждането й. В някои случаи тя не може да бъде презаредена и става неизползваема. Това прави литиево-йонните батерии неподходящи за употребата им при UPS устройства и приложения, които могат да ги изтощят напълно.

Li-Ion батерия цена

Литиево-йонните батерии са по скъпи от NiMH и NiCd батерии и могат да бъдат изключително опасни когато не се използват правилно. Те изискват няколко специфични устройства за сигурност преди да излязат от лабораторията. Такива устройства са например сепаратор за изключване при прегряване и др. Най-често действието на тези устройства е да прекъснат или изключат батерията. Li-Ion батерии не могат да се рециклират.
При интензивна работа батерията може да издържи до 18 месеца работа, а вече над 24 месеца батерията практически не става за нищо.

Li-Ion батерията е наистина един оптимален вариант между цена и качество.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО