Черен бъз бъзак рецепти

Черен бъз бъзак рецепти, които може да си направи всеки в домашни условия.

Черен бъз бъзак рецепти

В тази публикация ще Ви представим няколко лесни и бързи рецепти за приготвяне на една от най-полезните билки, която се среща в България – Черен бъз бъзак.

За лечебните свойства на Черния бъз или бъзака, може да прочетете в нашата предишна публикация.

Черен бъз бъзак рецепта за приготвяне на отвара от плодове

Отварата от плодовете на Черния бъз може да направите по следния начин: С много гореща вода се заливат около 30 грама от узрелия плод. Варите около 10 минути на слаб огън. Оставяте да престои за около 45-50 минути след което прецеждате. Така приготвената отвара се използва при захарен диабет.

Черен бъз бъзак рецепта за приготвяне на пюре

За да приготвите пюре: вземете един килограм само от много добре узрели плодове (ВАЖНО!!! само много добре узрели тъмно черни – вижте снимката), измивате ги старателно, бланширате ги за 5 минути и ги смачквате чрез не много ситна цедка. Може да го подсладите с кафява захар или захар по ваш вкус и го варите до кипване. Така полученото пюре може да го насипете в бурканчета и да го стерилизирате за около 5-10 минути.

Черен бъз бъзак рецепта за приготвяне на сок

За да приготвите сок от Черен бъз бъзак трябва да измиете много добре 1 килограм само много добре узрели плодчета. После да ги бланширате за около 3-5 минути. Изстисквате добре сокът и добавяте към него около 450 грама кафява или бяла захар. Разбърквате добре и варите до кипване, като не забравяте по време на варенето да бъркате. Наливате сока горещ в бутилки задължително стъклени и го затваряте добре. Така приготвеният сок е изключително полезен и може да се употребява при ишиас, ревматизъм и нервни възпаления. При употребата му обаче не трябва да се прекалява. Може да се пие до 50 милилитра по 3 пъти на ден. Може да добавяте и по 1 супена лъжица пчелен мед.

Черен бъз бъзак рецепта за приготвяне на сироп

За да приготвите сироп от Черен бъз бъзак трябва да измиете много добре 1 килограм само много добре узрели плодчета, които да наредите на пластове в голям стъклен буркан. Всеки един ред плодове се поръсва с кафява или бяла захар. Затваряте буркана леко колкото да не попадат боклучета в него и го оставяте да престои около 20 дни, но никога на пряка слънчева светлина. След това прецеждате през плътна марля и наливате в тъмни стъклени шишета, които трябва да съхранявате на хладно. Употребата е непосредствено преди ядене. Дозата за възрастни е една супена лъжица, а за деца максимум една чаена лъжица след задължителна консултация с лекар и провеждане на предварителни тестове.

Снимки на Черния бъз или бъзака може да намерите разбира се в Google.bg

Полезно и интересно видео за приготвяне на Черен бъз бъзак може да видите в Youtube – How to Make Elderberry Syrup

Още полезна информация за това как да използвате билки, плодове и дарове от природата, може да намерите в нашите категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *