Червена калина билка начин на употреба

Червена калина полезна информация за разпознаване, бране, начин на употреба, съхранение, рецепти и т.н.

Червена калина

Червената калина е един от много широко разпространените храст в цялата страна. Той се среща на влажни места, край потоците, както и в покрайнините на горите. Има два вида Червена калина – едроплодна и дребноплодна. Не бива да я бъркаме с картопа, който е една разновидност на червената калина, като той се отглежда декоративно в паркове и градини.

Дървото достига около 3-6 метра височина. Плодовете на Червената калина са светлочервени, сочни, топчести и лъскави, като са с малка костилка. Узрели са през септември – октомври, но могат да се задържат дълго време дори и след опадане на листата. Имало е случаи дори до месец февруари на следващата година. Добре е да берем плодовете когато са в пълна зрелост. Те са много сочни и може лесно да се наранят и смачкат. Точно заради това трябва да отрязваме с нож или ножица китките и да ги слагаме в плитки кошници. След като паднат сланите и с настъпването на големите студове плодовете измръзват, но дори тогава не се повреждат, а стават много по-сочни и нежни като горчивината им намалява. Презрели и осланени плодове са още по-подходящи и удобни за преработване, особено за направата на вино.

В плодовете на Червената калина има много полезни вещества като:

 • пектин;
 • органични киселини;
 • минерални соли – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо;
 • витамините В1, В2, С, Р;
 • провит.

По съдържание на витамин С Червената калина изпреварва дори цитрусовите плодове. Заради високото си съдържание на органични киселини и дъбилни в-ва при пряка консумация калината ще горчи подобно на хинин. Това се усеща много когато плодовете и са недоузрели. След лагеруване омекват, дъбилните вещества се разграждат и горчивия вкус изчезва почти напълно. Горчивината може да не се усети изобщо в мармаладите, желетата и конфитюрите.

Червена калина рецепти

Плодовете и се сушат на доста проветриви места, а клонките се връзват на китки. През зимата от тях може да си приготвите ароматиен и приятно оцветен чай, който при подслаждане с мед е едно отлично средство за лекуване на простуда или възпаление в горните дихателни пътища. Чаят може да го използвате и за гаргара при лекуване на пресипнал глас и възпалени венци.

Отварата от плодове на Червената калина:

 • подобрява работата на сърдечната мускулатура;
 • тонизира организма;
 • има диуретично действие.

Тези и свойства я прави много подходяща съставка за:

 • диети свързани с начална фаза на сърдечна недостатъчност.
 • подобряване на храносмилането;
 • затягащо средство при диария;
 • болки и спазми на червата;
 • обилна и болезнена менструация.

Запарка от калина може да пиете при:

 • язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • колит;
 • гнойни пъпки по кожата.

За третиране на акне си пригответе спиртен извлек, като ефикасно външно дезинфекциращо средство. Залейте плодовете с водка в съотношение 1:5. След две седмици прецедете течността и с памучен тампон напоен с нея обтривайте лицето. Ако извлекът е прекалено силен, може да го разредите с дестилирана вода.

За кръвоспиращо, противовъзпалително и успокояващо средство използвайте запарка от кората на стъблото и клонките. Тази запарка е много полезна при хистерия, гърчове и безсъние. Дневната доза може да приготвите от една чаена лъжичка обелена през пролетта, изсушена и стрита кора, която я заливате с 200 милитра вряща вода. След 15 минути прецеждате и изпивате на глътки. Твърди се, че успокоява също така и  маточни контракции при заплашващ аборт или лъжливи родилни напъни.

Снимки на Червена калина може да намерите разбира се в Google.bg

Полезно и интересно видео за Червена калина и приложение на оцет, може да видите в Youtube – Put Vinegar On Your Plants And This Will Happen

Още полезна информация за това как да използвате билки, плодове и дарове от природата, може да намерите в нашите категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *