Как да приготвя кафе от жълъди

Кафе от жълъди – полезни рецепти, как да се приготви, ползи и т.н.

Кафе от жълъди

За много народи дъбът още от незапомнени времена е бил символ на могъщество и сила. Една от причините за това е, че от хилядолетия наред неговите плодове са служили и за храна на хората. Сравнително от скоро 3 – 4 хиляди години, житните растения го изместват и разширяват своите територии. Днес дъбът се използва много широко във фитотерапията и народната медицина.

Отвара от кората на дъб намира приложение:

  • при трудно заздравяващи рани;
  • при афти и възпалени венци;
  • при фарингити и възпалени сливици;
  • при пърхот;
  • друго.

В много много малки концентрации отварата от дъбови кори може да се използува и като затягащо средство. Особено полезна е тази отвара за хора които имат натрупване на олово в организма си. Натрупването може да е от производството на оловни руди или при живеещите в големите градове, които са с голям и необезопасен транспорт, който отделя в атмосферата много отровни изпарения. Оловото остава в организма на човека, фиксира се в черния му дроб, костите, зъбите и съдейства за тяхното разрушаване. Почти не са известни средства, които може да изваждат оловото от организма. Тази отвара от дъбова кора, която се приема в продължение на два – три  месеца всяка година, има чудотворен ефект. Отварата се приготвя от 1 чаена лъжичка на 500 мл кипяща вода – дневна доза.

Кафе от жълъди рецепта

Ако обичате да пиете кафе и имате нужда от ободряващия му ефект, но искате да елеминирате неприятните му странични действия, тогава си пригответе кафе от жълъди.

Очистете жълъдите от корите, след което ги нарежете на малки парченца и ги изсушете. После ги потопете за около три четири минути във вряла вода и отново ги изсушете. По този лесен начин ще се освободите от типичните горчиви вещества, които се съдържат в тях и нарушават приятния вкус.
Изсушените задължително на сянка парченца от жълъди се изпичат добре, след това ги смилате.

Приготовлението на кафе от жълъди е както при турското кафе. Това кафе се препоръчва за хора с големи физически натоварвания, за хора, прекарали тежки заболявания, за хопра с отпаднали физически сили, за хора с професии, свързани с постоянен и голям разход на нервна енергия като – учители, икономисти, журналисти и т.н.

Това кафе от жълъди, ако е подсладено с мед, може да го давате и за засилване на деца и болни от сърдечно-съдови заболявания.

Полезно и интересно видео за кафе от жълъдит, може да видите в Youtube – How To Make Acorn Coffee

Още полезна информация за това как да използвате билки, плодове и дарове от природата, може да намерите в нашите категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *