Дюли как да си направя

Дюли как да си направя сладко, конфитюр, желе, нектар и компот.

Дюли как да си направя

Никога не пренебрегвайте дюлите, дори да сте много заети намерете време да ги съберете. Всеки дар от природата трябва да се използва, има много начини само трябва да имате желание.

Дюли как да си направя Сладко

За да си направите сладко от дюли разтворете 1 килограм захар в около 400 грама вода. Така полученият захарен сироп го загрявате, докато заври. След това към сиропа веднага прибавете 900 грама прясно настъргани плодове дюля. Сладкото от дюли се вари докато се получи необходимата гъстота. Минути преди да го свалите от огъня, трябва да прибавите и 1/2 чаена лъжичка лимонтузу.

Дюли как да си направя Конфитюр

За да си направите конфитюр от дюли настържете на ренде около 1,3 килограма дюли директно в захарен сироп, който е приготвен от 1 килограм захар и 300 грама вода. Във водата трябвао предварително да сте изварили семенните части на дюлите. Всичко се вари докато плодовете от дюлите станат прозрачни, а сиропът като желе. Накрая трябва да сложите и 1 чаена лъжичка лимонтузу.

Дюли как да си направя Желе

За да си направите желе от дюли трябва да нарежете плодовете на парчета. Внимавайте да не се белят и да не им се отделят семената. Заливате ги с вода колкото да се покрият и ги варите, докато омекнат. Така полученият сок го прецеждате през марля или тензух. Внимавайте плодовете да не се притискат. Оставете да престои в хладилник около 10-12 часа. След това на 1 литър от него прибавете 800 грама захар. Варете сместа до необходимата гъстота. Преди да я свалите от огъня, сложете 1 чаена лъжичка лимонтузу. С останалите сварени дюли може да си приготвите мармалад.

Дюли как да си направя Нектар

За да си направите нектар от дюли трябва да нарежете плодовете на парчета. Така нарязаните парчета плодове ги заливате с малко вода и ги варите, докато омекнат. След което ги пасирате и така получената хомогенна маса я разреждате със захарен сироп за получаване на желаната концентрация по ваш вкус. С цел да не потъмнее, нектарът от дюли се загрява до кипване, след което го наливате в бутилки. Стерилизирате го за около 8-10 минути.

Дюли как да си направя Компот

За да си направите компот от дюли трябва да нарежете плодовете на резенчета с размер около 2-3 сантиметра. След което ги почиствате добре от семената. За да не потъмнеят дюлите ги потапете в разтвор от 10 грама лимонтузу и 1 литър вода. Нарежете ги в буркани и ги залейте с горещ сироп от 1 литър вода и 800 грама захар. Стерилизирайте за 35 минути.

Как да се грижите правилно за вашите дюлеви дръвчета, може да научите от сайта на добрия градинар.

Снимки на дюли може да намерите разбира се в Google.bg

Полезно и интересно видео за това как да сготвите дюли, може да видите в Youtube – How to Cook a Quince

Още полезна информация за това как да използвате Вашите плодове и дарове от природата, може да намерите в нашите категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *